Tuesday, December 29, 2009

antara merasa dan memahami...

assalamuallaikum...

pernah x denga....bile si istri mengandung, tp suami pulak yg alami symptoms2 ibu mengandung mcm muntah2, loya, mengidam, x'sedap' perut la...haha

istri: akak rilex je, suami akak yang teruk bila akak mengandung..loya2, muntah2 and mengidam lebih dari akak pulak!haha...


i'd came across this problem before...dulu pk, xmungkinla...or mungkin sbb suami tu mengada2, buat2 etc...

tp sbenanye, memang ada masalah ni dlm medic pon...in medical term, we call it 'COUVADE SYNDROME'...okla,pada sape yg dah tau, sy baru tau arini je...hihi!=P

hmm...sebab ape ia jadi, mmg xde specific reason...tp dpercayai, hal ni jadi sebab ade strong bonding btween both husband n wife...waa~~cute!orang ckp, berat sama dipikul, ringan sama dijinjing...hehe!anak sama dikandung, senang susah sama dirasa...(memandai je!hehe)--->doa2 moga bile dah kawin nnt ade strong bonding gak ngan suami!hihihihi...=P



sbenanye, bagus jugak bila both husband n wife rasa susahnye bila mengandung ni...moga timbul rasa insaf di hati masing2...bukan ape, sepanjang kat bilik bersalin, mcm2 gelagat lelaki sy jumpa...ade yang bila si istri mengadu sakit nak bersalin, suami pulak 'alah,kuatkan semangat tu...tahanla sikit!' (sambil muka berpaling sambil lewa dari istri) ----grrr...

dalam bilik bersalin, bila sy tgk ibu2 berperang nyawa nak deliver sorang anak, memang perit je tgk...bila nurse cakap PUSHHHH....!!!! sbg sorang prempuan, rasa cm nk tlg push jugak je...muka masing2 yang melihat ni, muka push jugak!haha...

sbenarnya,,,,jika kita xdapat merasai kesakitan seseorang, sekurang2nya kita perlu cuba memahami...

bagusnya...

(^__^)



Friday, December 11, 2009

a life...to be save~

assalamuallaikum...

finally i have time to be spend for myself...tu pon after on call~haha...O&G is tough!oh...oh...oh...xpe, dimana ada kesusahan, di situ ada juga kesenangan...insyaAllah~

semalam, 1st time pegi ward as actually this 2 weeks we just spend in lecture hall for the lectures by d scary superb lecturers...hehe! but saje nk g ward, for early exposures...nk tanya history xtau sgt....so,nyembang n kacau baby org jela keje!hehe


 slekeh la doctor ni!haha

for the 1st day in ward, i realize many thing...slh satunya ~~

ibu: awak ambil sajalah anak sy ini...
lala: eh,sy ni dahla dok asrama, bujang plak tu...pegang baby pon terkial2...haha!kenapa ni kak....?
ibu: sy ngak ada duit nk jaga baby ini...sy cuma mahu masa depan anak saya terjamin...suami saya pemarah dan suka pukul2...tlglah, siapa2 yg mahu anak bilang sama saya...
lala: hmm...baikla kak...byk2 bersabar la kak...
(sambil tgk baby yg comel, baik n xkuat meragam ni...haih~kesianla...)

hmm...kita selalu xsedar...dalam2 kita bermewah2, makan sedap2, ada ramai lg d luar yg miskin kelaparan...regardless from where they come from, what race they are, they are still human...ibu yg nak berpisah dgn anak, tentunya susah...tp dalam keadaan terdesak n mahukan kehidupan yg lebih baik utk anaknya, si ibu sanggup berkorban...suaminya pulak.....ntahla~masing2 dah besar, fikirla sendiri...

if u dont have time to think about urself, just at least take few seconds to think about others...

dunia...dunia....


utk kwn sy yang baru beli kete 'cun' tu, ape kate ko amik baby ni???beri sumbangan pada masyarakat...hehe=P

Thursday, December 3, 2009

pandai budak2 skrg...

assalamuallaikum...

alhamdulillah, Raya Aidiladha ni dptla cuti seminggu utk cuti sem..hihi!busy sem lepas, but sem depan sy pasti akan lebih busy...posting O&G and paeds...tough tuh!adess...hii

anas: ooo...angah dapat 5A suma org bg dia 50rggt, yang anas ni dok dapat no 1 dari anas tadika xdak sapa pon bg anas apa2...kalau macam ni, periksa lepaih ni anas nak bagi dapat no last! 
(sambil menyorok dalam kusyen merajok!)--->hahaha


anas

ni la gelagat sepupu kesayangan saya, darjah 3!hehe...abang baru dpat 5A utk UPSR...alhamdulillah,syukur sgt2!!sbb keluarga sy ramai dah besa2, so budak2 kecik ni dapat perhatian lebih...km 1 family tertunggu2 result UPSR shafik (abg anas)

bbrpa arini lepas, sy balik kampung kedah...shafik kalut buat preparation nak interview skolah asrama!wahhh...kecik2 kene interview...maklang sy bleter2

maklang: la ni, 5A dah xlaku dah!depa nak ambik d best among d best...ni esok ni, siap ada ujian fizikal lagi nih!mak lang xtaula...bukan skola dia ja, skola Badlishah tu pon ada interview!MRSM pon...
lala:uihh...dlu lala main masok je skola badlishah tu! MRSM pon nasibla xdak interview dlu...kalau x,sah2 xdapat...haha!

waa...tgkla,betapa ramainya budak2 pandai skrg smp dah jd lambakan...5A UPSR pon dah xlaku la ni....dah ramai sgt...bygkanla,interview turn sepupu sy tu, yg datang hampir 300 lebih,tp yg nak just 24 org??? and jumlah sbenar yg memohon adelah 20000 and yg dperlukan just 100 org...gile lah! nasibla sepupu sy lelaki n ahli sukan...harap2 dapatla tu...

zaman skrg,jd llki mmg bonus...

cikgu: kalau anak puan ni lelaki, 3 A pon kami ambik...tp masalahnya anak puan ni perempuan,ssh sikit
(d satu skola yg lain)

perempuan skrg ramai yg pandai2...(no offence)...so, dsebabkan nak balance balik ratio pelajar lelaki n perempuan dan golongan2 profesional bila budak2 ni dah besa nnt, terpaksala proses yang org kate 'berat sbelah' ni diamalkan...mmg kelihatannye x adil, but that's d reality...

bagi sy, semua pon berlandaskan takdir...kalau dah tertulis kite ke asrama, ke asrama la kite...kalau x, kat skola biasa pon best ape!!!satu2nya sbb sy trima tawaran mrsm dlu just sbb sy xsanggup naik bas skola yg gile2 sesak n penuh dgn budak2 nakal...haha!senang je alasan nk masok asrama...bkn sbb nak lagi cemerlang pon...haha!kawan2 yg sama2 di U skrg pon,ramai dr skolah harian biasa...boleh je berjaya...sume ni atas diri masing2...kalau usaha,insyaAllah berjaya...insyaAllah...

Thursday, November 26, 2009

Hitam Putih Masa Depan

tengah2 buat keje d malam raye, tiba2 terdengar lagu ni...sesuai la utk org yang hadapi masalah...(ade ke org xde masalah??hee...)



Lihatlah sekitar alam
Dunia luas terbentang
Langit tinggi kebiruan
Pohon-pohon kehijauan
Hembusan bayu yang menyegarkan

Dengarkan di sana-sini
Beburung riang menyanyi
Berbunga aneka warna
Sumber kedamaian jiwa
Mensyukuri nikmat Maha Esa

Begitu berharga kehidupan ini
Bagi mereka yang tahu menghargai

Mengapa terdorong oleh perasaan
Kalau turutkan hati diri menjadi korban

Tiada yang dapat lari dari masalah diri
Hadapi lah dengan tenang
Tiap cabaran yang datang
Atasinya dengan keimanan

Sekadar buat renungan
Untukmu teman tersayang
Hitam putih masa depan
Sendirian menentukan
Hidup ini usah persiakan

insyaAllah...(^__^)

Saturday, November 21, 2009

sonang yo cogah~^^


Assalamuallaikum…

Alhamdulillah da sampai damai~~xde tempat sedamai damai~~ehehehe…=P


Semalam, berakhir la program ‘intervention day’ kami yg bertemakan ‘sonang yo cogah’…Alhamdulillah sume smooth n mengikut flow…dan kaunter yang sy jaga adalah kaunter kondom…ok2, I admit, it’s a bit taboo when a girl like me need to tell the public about condom, tp tu namenye…TANGGUNGJAWAB…hee!A guy and a girl need to be there as d promotion didn’t limited to only guys…and I never expect the really positive reaction from the villagers towards my booth~ngee



Sepanjang mengendalikan booth kondom and assist my fren to do the demonstration wearing it, some pendapat from makcik2 and pakcik2 had been thrown

‘kondom ni mmg la baik, tp, sesuai untuk org2 muda yang xkawin, tp gatal! Org tua xsesuai nye lagi ah~ macam mana la nak mencegah maksiat kalau kerajaan  bagi kondom free pulak kat semua org???



Hmm..yea~I admit…pemberian kondom percuma kat kebanyakkan klinik kesihatan @ klinik desa mmg jadi isu pada org ramai…sama jugak dgn bagi jarum percuma kat penagih dadah...

‘bagi jarum lagi, memang nak galakkan org menagih la kerajaan ni!’


Ok…tapi, cuba kita pandang secara reality nya pulak…kalau org ramai takut dgn penyebaran HIV/AIDS daripada hubungan seks dan perkongsian jarum ni, agak2, org nak ke buat seks rambang, isap dadah n kongsi jarum??agak2, masih ade ke pelacur2 yang mlepak2 kat bangunan2 tunggu pelanggan?? Dan golongan2 penagih dan ‘org gatal’ ni selalunya ekonomi diri sendiri rendah….


Tindakan ni mcm kisah telur ayam and ibu ayam…sape klua dlu???telur ayam ke ibu ayam???hee

Kalau kondom dan jarum x dberikan secara percuma, ramai pulak rakyat msia ade HIV/AIDS and ramai pulak anak2 luar nikah lahir…tapi, kalau diberikan secara meluas, golongan ni rasa ‘wah, senang la aku lepas ni’…antara nk cegah atau nak galakkan…hmm

Tapi, yang sbenarnya, kesedaran tu yang paling penting…zaman sekarang, sape xtau HIV/AIDS n sape xtau hubungan seks produce anak???tp, kesedaran dalam diri kurang or mybe xde langsung…ikut nafsu je…denial..’ish, x kot kene kat aku~’

And mungkin kesedaran makin meningkat….ramai gile kanak2 10-13 tahun dtg buat muke toye kat booth saya...

akak, kondom tu ape?? Nak tahu…
 ‘aaa…kondom tu~untuk org dah besa2…nak cegah HIV and kalau xnak anak, org pakai kondom la……aaa~adik pegi yang demo basuh tangan tu eh, sini akak demo utk org2 besa je…(-_-)’”

Adoi~~hee

Jadi, sonang yo cogah, pakai yo kondom…(^^,) tp, paling penting amalkan cara hidup sihat tanpa dadah dan setia pd pasangan…insyaAllah~



wassalam...







Saturday, November 7, 2009

ALLAH knows...

assalamuallaikum...

bee ckp:
"my dear lala~when you feel all alone in this world and there's nobody to count your tears,just remember, no matter where you are,Allah knows...or when you carrying a monster load and you wonder how far you can go, with every step on that road that you take...Allah knows..."

 yeah...Allah knows...
i'm so tired caught in this kind of situation and sometimes it's unbearable...


tapi,sy teringat...kenapa Allah nk uji kita??
sebab...
Utk menguji n menilai tahap iman kita
Utk membuka mata n hati kita yg tertutup sebelum ini
Dan pastinya utk memberikan sesuatu yg lebih baik dr terdahulu jika kita redha...
 
i always wanna say everything inside because i dont want it to be worse in other day...
but when i turn on to be silent, it's obvious that....sometimes it's unbearable until there's nothing i can say anymore~
 
but, anything happen...do remember~
ALLAH KNOWS...^_^ 



Saturday, October 31, 2009

i.N.d.E.p.E.n.D.e.N.t.

assalamuallaikum...

kamu sangat manja LALA!wake up...wake up...



arini sume kua dating...senyap sunyi 1 blok!haha...so,tinggal la sy sorang2 dgn laptop tcinta ni!dgn keje yg blh tahan byk...tp,still mbuang masa dgn tenet!mbaca tanpa gangguan kelembapan internet...hee~esok da nk balik pilah n start d same routine again....haih!

petang i decided to go out...nk g kedai mustika ratu, baya bill maxis, nak makan byk2 n nk tenangkan fikiran...i realize that i need to walk alone in quite a far distance from my hostel...bout 3km !i's quite a weird feeling sket, especially for those places i used to drive to reach there n now i have to walk utk ke sana...mula2 rs penat, takot yela,byk PATI and peragut kat area sini...but, sy tringat n pujuk diri sy...dulu,bila xde kemudahan, sy boleh je berjalan jauh smbil bwa barang2 berat, bertukar2 bas, berdiri lama dlm bas, layan kerenah2 manusia di jalan n dalam bas...sume tu xjadi masalah pon, malah sy enjoy gile jalan2 naik bas!tambah2 kalau dpt tempat duduk la kn...hii!tringat masa stat clinical posting where byk gile buku nk beli n kami tinggal di serdang...so,need to travel to k.l from serdang utk beli buku2 tebal2 cm 'kumar n clerk'...berbondong2 berat, jalan dlm hujan dan bila balik,penat mcm nk gile...tp,sy, miza, ira n ipah ok je masa tu!sbb tau,kalau merungut pon xguna...but skrg, sy xsuka dgn diri sy yg manja n dependent!mungkin ade hikmah jugak kete accident and masok perodua sbulan...sy rindu zaman2 sy perlu bersusah payah utk sesuatu...zaman yg sy xperlu tumpukan perhatian utk memandu, xperlu pk jam ke x, boleh tdo lena dlm bas...i miss my good old days^^

adakalanya, kita perlu mmandang pd keadaan yg di bawah kita, yg lebih teruk dan susah dr kita supaya wujud rasa syukur pd nikmat Allah...(^__^) ----> peringatan utk diri sy sendiri n anda juga
pejalan kaki contohnya patot bsyukur Allah kurniakan sepasang kaki yg kuat mbawa diri kita kemana2 dibandingkan dgn org yg tiada kaki...terpaksa berkerusi roda dan pergerakan terbatas...


sampai di Maju junction nk baya bill, tba2 seorang lelaki muda tahan saya!
"adik,abg minta tlg bg abg RM1.50...abg xcukup duit nk bayar tiket komuter"
"owh...ni bang"

"ADIK!!!"
tba2 sy nampak sorang polis blari laju kearah sy n llki td terus rampas duit d tangan sy dan lari...
ape ni???sy buat salah ape???blurr gile sorang2...huk3

"kenapa adik bg duit??"
"kenapa incik??"
"dia dah mintak duit kat semua org,dah byk dah duit die dapat...abg baru nk tahan!"
"oyeke...hmm,xpela,rezeki die kot"
"lain kali xpayah bg!"

haih...mcm2 kn...xpela,mungkin die nk bg makan anak2 die ke, dia sendiri nk beli makanan ke...mmg dah tertulis RM1.50 sy tu adelah rezeki org lain...^^,

tpkan,tkilan sket dgn maxis yg sengal ayam ni!!xpela,xpela....

rs bahagia makan dgn byknya!!!haha...walaupon sorang2, xpela...^_^ sy tetap enjoy!hee...


juasseh mcm memanggil2...siap masok dlm mimpi lg!melampau.....haissshhh!!!haha
Wasssalam...

(^__^)



Friday, October 30, 2009

patience is bitter, but its fruits is sweeter

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

"Bukankah Kami telah lapangkan dadamu (Muhammad)? Dan Kami pun telah menurunkan beban darimu Yang memberatkan belakangmu. Dan Kami tinggikan sebutan (nama)mu bagimu. Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan Maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan), tetaplah berkerja keras (untuk urusan yang lain) dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap."



Wednesday, October 28, 2009

it's just....

assalamuallaikum...

NEGERI SEMBILAN

td balik dr makan malam kat pekan kuala pilah...dlm pjalanan tu,nampak ade majlis besar kat stadium..."jamuan dan sesi bersama rakyat"!waa...makan free!hehe...tp bak kata pakcik van "baikla korang makan bbaya sbb nak dpt turn makan pon ntah2 sejam!" hehe...

1st time, sy makan d kawasan laluan antara kedai...it's like chinese stall style, but kat pilah, semua melayu...NICE!even just gerai2 kecil,but there're variety of foods and d taste is not bad at all!^^, i can see,byk org2 seems to wait for something...menunggu kat tepi2 kedai mcm ade event je...and suddenly berpusu2 org pegi ke jalan utama...mlayu,cina,india!ade yg just pakai baju 'kelawar', mengendong anak2 kecik sumenye BERAMAI2 pegi ke arah jalan raya utama!and barula sy tau....RAJA BARU dtg tgk rakyat!nice nye....ade kete kuda,ade org silat,ade marhaban aladdin, n yg penting ade raja n permaisuri bsame2 anaknye...hehe!'raja berjiwa rakyat!' hehehe...

ok,come to a different issue...ape anda fikir tentang tindakan lelaki masok surau perempuan saje2 without any good reason???
sy xpenah pulak come across this problems before...but i'm quite surprise it happen here in pilah when i'm all alone in d surau waiting for azan zohor...suddenly a guy masok surau tu n berlegar2 dlm surau...aik???sy sgt2 tkejut,only GOD knows...at first, sy igt sy yg salah masuk surau...but tu bukan kali pertama n kali trakhir sbb selang 10 minit, dia dtg lagi...esoknya jd benda yg sama dgn lelaki yg bbeza plak!xlangsung hiraukan aurat makcik2 n akak2 n adik2 yg dlm tu...main masok je!sy sgt2 geram la...bg sy, if even ade benda penting skali pon,bwala teman @ mungkin ckp sbelom masok...main serbu je n mata xreti jaga!it's not that the girl duduk d public, tp dalam surau, so mybe perlu ada rs segan n hormat la...n, pemilihan masa nk masuk tu, elok2 je dekat2 masok waktu n during peak time masa org nk perform solat...does it really make sense???haih...dunia skrg, even kat rumah sndiri pon xslamat, ini kan pula kat tempat awam...

even xbanyak benda yg boleh sy buat kat pilah, but byk benda yg dapat sy observe n get some new experiences here! slh satu, bersembang face to face dgn HIV patient yg jd mangsa suami die and she only knows bout that masa buat test darah masa hamil anak ke 2...and now, she needs to take care of her husband yg kene stroke...it makes me realize that it can happen to anyone! n how a person take it, it differs...if benda tu jd pd sy, sy xpasti dapat jd skuat akak ni...that's what i always say to my friend yg Allah tu xkan uji seseorg melebihi kemampuannya...n setiap org tu ujiannya berbeza2 kn...

i miss AGU very much...sob3..

that's all...thanks 4 reading!salam

"....u will realize that little imperfection makes it perfect u" -----> rosila like this quote n d video!^^,

Friday, October 16, 2009

the time keeps on moving...



 me,an nee,zizi,wani,keong

assalamuallaikum...

family medicine telah abes dgn jayanya...alhamdulillah!rasa mcm merdeka je...mcm naik year baru je!haha...mybe different exposure which not suits me  well...whatever it is, at least i know something about setting in our klinik kesihatan and klinik2 private...before this most of the specialist will said to us

'GP (general practitioner) ni only know to refer patient and not do much to manage them...they just common flu doctors lah'

but i realize that, sbenanye it's not that true...300 patients per day in a klinik kesihatan with little number of doctors managing them, it's not that easy...

'we practice gate keeping role where we ONLY refer the patient when needed"


so, mybe different specialties will see all this from different aspect la kot...lgpon,sume ade kepakaran bbeza kn...the most important is for patient's benefit...pepon,i still miss psychiatry posting!the ward, the patients and the doctors...i miss them!(^_^)

after this, we'll move to KUALA PILAH where we'll be staying in Juasseh which i dont have any idea on that place at all....hehe!but dengar2, it's like a real rural area...

'air sane kotor, jerawat akan tumbuh dgn pesat nya!'
'baik korang bawak byk baldi...air sllu xde..haha'
'kat sane,ade 1 je tempat best...1 kedai runcit!hahaha'

aih!xkesahla...i dont really care bout the place...nasebla!hehe...but...SEBULAN....mcm sgt lama je...huu!malasnye...=P

bak kata doc titi:
"passing this posting is the 2nd thing, but the most important is to learn something"


so,let's see something in a positive way!insyaAllah...
wassalam...

Tuesday, October 13, 2009

do remember...





"..jika suatu saat fikiranmu diliputi kekalutan, atau hatimu dibayangi kesedihan, atau keluarga dan hartamu meninggalkanmu, maka jangan skali kali merasa putus asa kerana boleh jadi Allah telah mempersiapkan di sebalik itu kebaikan yg banyak bagimu.."

Thursday, October 8, 2009

TAK selamat!

assalamuallaikum...


PELIK!x sangka lah...

yesterday, tgh2 busy buat keje, suddenly ijjato buzz me on ym...

ijjato: cube try bukak link nih...
me:baek!
ijjato: tgk betul2 kat firefox 3

cari punya cari, suddenly i realize, eh my fren's name n her password ade skali dlm that link yg mana beratus2 org lain lg ade dlm tu also together with their password...wah!ape ni kn...any website yg die masok through her computer with a name and passwrd sume ade...jobstreet, facebook, friendster, ym, email...aaa!sume!and when we tried to log in, mmg wujud plak tuh...


sy pon xpasti apekah itu sume...maklumla,buta computer sket!hehe...tp,perasan x, even with user name and PASSWORD, kalau dah computer, kalau dah ciptaan manusia, xde ape yg selamat n private!still remember how my facebook d 'hack' terok smp i decided to inactivate it for a long time...so,if dah tau xselamat, xperlu la letak mende2 private anda di dalam nye...melainkan saje nk buat gempak konon2 private,but nothing inside...also like me!haha...=PP

me: ijat!aku punya ade x???takotnye...
ijjato: aku dah tgk kn aritu, ko n aku pnya xde...
me: alhamdulillah...selamat2!hehe
ijjato: tp xtaula kot2 ada kat laman lain!hahaha
me: ah???

nasihat : rajen2la tuka password anda!(^_^)

Wednesday, October 7, 2009

lack of....MINYAK!

have u ever come across this problems??

tgh sedap2 drive sesorang,then suddenly u realize minyak kete dah nk abes!!lampu kat minyak tu menyala2 ntah sejak bila n perjalanan anda kes  stesen minyak > 20km!xpe2...abah ckp even kalau lampu menyala2,jauh lagi blh pegi...but,sejauh mane??n i'm not really sure sejak bile lampu tu dah berkelip...haiyooo

apekah tindakan sy??
tutup aircond,bukak tingkap!
tutup radio,menyanyi dlm hati...
bawak slow gile,hati tension tahap gaban!
trasa kete terhangguk2.....masyaAllah!
hati cuak...mane stesen minyak!
saba keteku syg...saba2...

xpe2,lepas ni isi minyak penuh!but suddenly u realize that...eh!aku baru je blanja 86 ringgit dr 100 td to buy something!so,just ade 14 ringgit dlm wallet!how pathetic...xpela....yg penting minyak!!!!!!

kalau kete brenti TENGAH2 jalan TENGAH2 jam kat TENGAH2 k.l ni mcm mane???no joke,i'm scared...no one is with me..

tp,Allah tu kan maha pelindung...alhamdulillah sempat sampai...hehe!
ya Allah...brsyukurnya!!=)

eh!baru tersedar.....xmakan lagi since pagi~~just minum slurpee je!adoiii...hee...jom pegi makan!hehe

(^_^)

itu saje!
take care...^^
wassalam...

Saturday, October 3, 2009

beautiful heart......

an elderly woman, a beautiful woman, bed-ridden....can't respond at all when her name been called, been feed using feeding tube and wearing urinary catheter to pass urine for almost a year!


uncle:
i know her since we are form 6...we're in the same class that time...the 1st love still remains until now....i hope i can take care of her for the rest of my life...
i believe, if i were in her condition right now,she will do the same thing...
we enjoy every single thing we did before and when the difficult time comes, i still enjoy what i did for her even though she can't respond back but as long as i can lessen her burden, it's more than enough and i wont leave her...
i dont want to let her go, but as everything wasn't permanent, and i know she's suffer with the pain, i'll pray for her best...


hmm...actually, that uncle was my patient's husband, my home visit patient!the beautiful woman was a lung cancer patient which goes into metastasize phase to the brain and her spine...dont have to tell more bout her, u can imagine by yourself bout the severity of her deterioration


yes!the husband really take care of her...kalau x ckp pon dah tau! i dont really care about about those saying of "oh,my boyfriend do this to me,buy me this,always care for me" ...but to know and see those sacrifices of husband @ wife, it touches my heart! kan bagus kalau sume cmni...xdela kes2 cerai2 ni kn...^^


take care!wassalam

Wednesday, September 16, 2009

the FEELINGs and the QUESTIONs

assalamuallaikum...

sy mmg sedang semangat raya!!^^

it's now towards d end of Ramadhan n d beginning of Syawal...percampuran perasaan berlaku di sini!antara sedih meninggalkan Ramadhan dan gembira menyambut Syawal~tp,yg datang tu kan akan pergi??and it will be replace by joy of something else...^_^

still remember those years, how excited i am to celebrate hari raya...maybe sbb zaman tu,masih keanak2kan lg...umo skrg dah 22, yeah, i'm getting older, each hour, each day and each year...and childish are now removed with maturity...SLOWLY!hehe...

 
today, i had an iftar at UPM mosque, which my 1st iftar at mosque this year! quite excited eventhough we cought up in jam for about 2 hours (the real duration is just 30 minutes!) we need to buy KFC kat tepi jalan utk bbuka dalam kreta...nice experiece actually!^^ walaupun tlepas majlis khatam, but we still have d opportunity to break d fast with those kakak2 usrah...ooohhh...sronok rupanya bbuka ramai2 kat masjid!^_^
tiba2 ntah knapa...

knape awak pakai tudung besar?
sbb sy rasa lebih slamat...knape ila?
slamat??ape maksud awak??
oh...cmne eh nk ckp...sy pon baru je pakai...sbelom ni sy mcm sume jugak...
sy nk tau...tp,budak2 ni dah tunggu kat kete...i really need to go...maybe kite crita panjang next time eh??
ok,slamat jalan...drive baik2 tau!
baikk...=)

terangkan diri awak 10 tahun akan datang
sy???hmm....maybe +ve changes??at least some??hehe...with wonderful family and beautiful childrens!hahaha...sy xtahu...
kene tahu sbb lepas raya,present k!

enough with those thought that comes through my mind lately and a sudden question from a person that makes me think, at least something!sbb sy bukan seorang pemikir masa depan...what come,what may...hadoii~~and let the door open for everybody...door for some changes??insyaAllah...

OK

slamat hari raya for all!
moga raye d tepeng meriaahhh!!!tokwan n maktok briya raya taun ni...xsaboo lala nk balekk beraye!!!

and maybe need to refresh my loghat kedah...nanti insyaAllah nak p reunion kat kulim nuhh!haha
but tringat what my pure kedah bestfren said to me baru2 ni.."awat hang dok cakap kedah ni??burok hang tau dak!buat rosak loghat aku ja!"
haha...hampeh!=PP

wassalam...

Tuesday, September 8, 2009

cELiK vs bUtA...hAti vs MatA

assalamuallaikum...
alhamdulillah dah abes exam...seperti biasa, just berserah sbb sume pon Allah yg tentukan...ketakutan sy, masih sama mcm dlu...chest thightness, shortness of breath and DREAMS! asyik2 mimpi examiner, and the most pathetic, i dream about the case yg di uji dlm clinical exam sy...bak kata mimpi tu " saya ada alcohol induced psychosis!!!"...mungkin tu bukan rezeki, sy just bergelak2 dgn ira ttg mimpi tu,and x further baca pulak psl alcohol...aleh2,masokla pulaakkk...hee!xpela,moga semua kita lulus...ameenn

sy just nk berkongsi cerita ttg ORANG BUTA

minggu lepas, shida datang K.L, so malam tu bawak die jalan2 kat bazar raya area chow kit yg mmg dekat ngan tmpt tinggal sy...kami masok supermarket jap nk beli barang, and suddenly sy nampak sorang org tua, bongkok n nampak sgt pelik! 'lala, plez don't discriminate!"--> hati pandai pjuk...hee
bila nk bayar,barulah sy tahu yg pakcik tu sbenarnya buta...'kesiannye...hmm'

mungkin dah dtakdirkan, km stuck d jalan sempit same2...

"pakcik nk pegi mane?"
"monorail"
"sy ni pelajar kat HKL, n lg sorang kakak sy...xpela,km pon nk pergi monorail, bia sy bwa pakcik"
"trma kasih"

jalan punya jalan, mungkin jalan yg sy bawak bbeza ngan jalan yg sllu die ikot

"kenapa byk sgt melintas?mana monorail? (muka yg sgt takut...)"
"kat depan ni je pakcik...lintas ni,depan tu je..."
and suddenly die xnak gerak! "pakcik jom.." still xnk gerak...
"pakcik,jgn risau,sy x tipu...sy x tipu org buta" (ape punya ayat ni lala???haha)
and slowly die mula berjalan

bila sampai escelator monorail, die nampak sgt legaa

saya terfikir, betapa berisiko jadi org buta, tambah2 kat kota besar cm K.L ni...ramai penipu n yg suka ambil kesempatan walaupun pd org kurang upaya...apeelaa!

Allah jadikan ssetengah org hilang fungsi mana2 part badan dan sstgh lagi, sempurna dari fizikalnya...mestila sbbnye byk, tp sy terfikir setiap penciptaan mesti utk saling melengkapi...bukan yg sempurna menindas yg kurang upaya...kn!
miskin-kaya
buta-celik

tp ape yg jd hari ni, mcm dah terbalik pulak! betapa ramai orang miskin, org buta dipandang jijik, dimarah2, ditipu...mane sense of humanity kita skrg eh??


orang buta, mungkin buta penglihatan, tp celik hati...tp kita yg celik penglihatan,mungkin buta hati....

itu saje...
selamat beramal!^_^

and i just miss my old days with them so much!!

this post, i dedicate for my bestfriends ever!
noeni
ikha
nazura
saily
 
zura, lala, ikha, noeni ^_^

hari ni,antara hari paling bmakna dlm hidup sy, sbb dapat kumpul balik geng budak nakal kindi!hehe...5 tahun bpisah...hadoi!

bile crita balik kisah2 lama, it reminds me on how sweet we are in our old days!

bile skrg tgk masing2 dgn prubahan masing2, rasa cm xcaye je!

noeni dah kerja 
zura dah merantau ke german
ika cm makin tinggi (sbb high heels!hehe)
and when look on their face someone starting to put on some make up???what?????hahaha...

see???betapa berubahnye kita!!!hehe...
me??still same ok...hehe!(bias!=P)

hope we still can hang out together before salah sorang dr kite kawin...=P 
ehem2!!cepat sket kenduri tu eh makcik...hehe!


I LOVE YOU FRIENDS!^_^

Thursday, August 27, 2009

BUDI BAHASA dan kuman!

assalamuallaikum...

hepi,sebab esok nak balik...!!!walaupon exam is just around d corner...tp rindu vs exam, cam rindu menang lagi je!hehe...alhamdulillah,tiket still ada...utk org yg suke buat keputusan last minute cam sy, sgt2la bsyukur bila dipermudahkan cmni...=)

sepanjang perjalanan sorang2 nk ke pudu yang agak penuh dugaan hari ni, sy terfikir lagi...betul ke bulan Ramadhan n puasa ni memelihara kita dr sifat marah dan xsabar??dipendekkan crita...sy rupa2nya tersilap naik bas...walaupun sbenanye bas tu tulis nk ke titiwangsa

pakcik bas: nk pegi mana?
sy: titiwangsa
pakcik bas: 2 rggt
tengah2 nk kluarkan duit,die tekan minyak mengejut!nak terjatuh dah sy ni...saba lala~~aaa!malu!
pakcik bas: nk pegi mana?
sy: titiwangsa
pakcik bas: bas ni pegi gombak la!turun2!
die brenti tiba2 betul2 simpang da nak masuk bulatan pahang yg mana antara bulatan paling jam n sibuk kat K.L...xkan nk turun??kereta lalu lalang!pakcik ni....haih~
sy: xpela pakcik

sy ambil tempat duduk n jd blurr sgt masa tu...sume pandang as pakcik tu marah2...sy jd pelik~aku buta huruf ke baca destinasi bas ni?@ aku punya suara ni slow sgt ke smp die xdenga aku nk pegi titiwangsa??sedih~~~xpela...mungkin die hypoglycemia...xlarat...dan akhirnya sy sesat sendirian ka gombak...=''(( tp alhamdulillah dapat balik...

dah sampai pudu.....panjang sy bratur!bile sampai turn sy,komputer tiket rosak...hadoi...jam dah 1.40...kelas pkul 2...xpela,sempat kot!sy still tersenyum2 kat akak tu smbil mnunggu...pelikla akak ni,apsal masam je??aku yg berdiri,die yg emo??xpela,bia jela...sy tunggu,sampai 1.59!kelasss!!!!!!!!!!!!!!!xpela....saba2,kot2 lecturer dtg lambat...

sy: akak,komputer rosak ke? (sambil senyum)
akak: * xjawab (muka makin masam n tiba2 jeling...then pandang budak llki blkang aku, ye adik??nk pegi mana??--->denga senyuman menawan)
sy: (aik??kenapa ni??????????)

sy terfikir lg...mungkin senyuman sy xcukup memikat hati akak td...@ mungkin die rabun n salah interprete ayat sy...tp,sbenarnya,sy sedih sgt...berdiri 30 minit hanya utk tunggu print tiket dengan muka akak yg masam dan akhirnya kelas 1st dlm psychiatry,sy terpaksa ponteng!

kan ke bagus kalau di bulan Ramadhan ni,kita at least bagi sedekah senyuman dan bercakap baik dgn sesama manusia??


pepon,hari ni,sy jumpa kes yg menarik gile! a girl who craving for BLOOD!whoaa....cm cerita vampire kat TV plak kn...haha!tp ni real life ok...whoaa...(^^,)

and a case of bipolar with obsessive compulsive disorder! uncle ni asyik nak basuh tgn je...takot gile dgn kuman! "'kumang' bole mikin mati wooo" haha...nice2!

video

dah nak exam ni byk pulak kes2 menarik kn...cuak la pulok...hehe

doakan sy!

slamat berpuasa!^^
salam merdeka!!^_^ ---->no more bunga api this year ok!hehe

Friday, August 21, 2009

a step!again...hehe...

assalamuallaikum...

hari pertama puasa...pejam celik,pejam celik, dah puasa balik!cepat betol masa berlalu,umur makin tua, tp iman makin???harap2nya bertambah la kan...^^

setiap bulan mesti ckp ngan diri,taun ni aku nk berubah!tapi saya sendiri pon xpasti tahap perubahan tu...so,bile tiba ramadhan lg, rs malu dgn diri sendiri sebenarnya...perumpamaannya cm amik exam,asyik kene extend2,tp ntah bile blh lulus dgn cemerlang...so,walaupon malu,marila same2 menuju ke arah yg lebih baik...insyaALLAH...^^

sume syaitan diikat, dututup semua pintu neraka tanpa dibuka satu pon dan dibuka pintu syurga seluasnya tanpa ditutup pon...

puasa tahun ni, sy sambut d asrama baru...asrama damai!teringin sgt2 nk balik...sahur same2,g bazar same,bbuka same2 n terawih kat MASJID! tp tula...lala,jgn manja sgt!hehe...1 kekurangan yg amat disini, xde kemudahan masjid utk bjemaah @ even a appropriate space for bejemaah...sedih! tp, xpela...tringat kata2 kwn sy taun lepas, perempuan sebenarnya lebih baik solat d rumah je utk elakkan fitnah...^^ so,memikirkan faktor keselamatan n jarak, alhamdulillah, km bjemaah d bilik je!xde alasan utk x berterawih ok???^^ so,sape dak girl yg nk join terawih n tilawah, MARI2...amat2 dialu2kan!^^

bulan Ramadhan ni bulan mulia...slain memperbanyakkan ibadat, hormat la same bulan ni kn...sy harap sgt pemandangan kat sekitar k.l ni makin baik...i mean dr segi pakaian nya,dan pergaulannya...walaupon mata sy ni da adapt da ngan pemandangan2 ni, tp still i hope for a better change!(^^,) mybe we should move a step for a better change??


smoga RAMADHAN kali ni membawa suatu titik perubahan dlm hidup sy, anda n kita semua...ameenn~^^~

Thursday, August 6, 2009

patient saya dah mula MAKAN!oh,it's NICE...(^^,)

assalamuallaikum

hari ni,sy super2 hepii!!! v(^_^)v sebabnye........patient case write up saya dah mula makan!!!sy agak down bberapa hari ni bila pergi ward n tgk keadaan die semakin terok...he's such a nice man!muka tulus,baik n sgt kesian...sebab masoknye,kes depression yg melampau...rasa bersalah yg teramat dgn kematian ayah die, coz die xle selamatkan his late father...kesian sy denga crita die...waktu clerking die, ok je...but after few days, he became worse...so much worse than before..non stop amik air smayang n solat x kire tempat,xmakan,xbcakap dgn org n asek melutut mintak maaf,sembah kaki mana2 patient!sedih betol!huhu...even he can't recognize me anymore...but today,alhamdulillah....he's so much better!da makan...km sempat sembang sket n he respond well...alhamdulillah...just,where're his family support???

even sy super2 hepii...hari ni sy n kwn sy super2 takot!!!for the 1st time, a visitor, became psycho towards my fren! he thought she was his WIFE!hadooiii....km pegi mana2 pon die ikot...as he's not a petient, x diawasi pergerakannya, so agak takotla!sampaila km lari ke klinik n masok selamatkan diri dlm bilik doktor...suddenly, dengar bunyi2 barang pecah kat luar klinik! rupa2nya die mengamok nk jumpa my fren...baling handset die etc...takooott!!km tketar2 kat dalam....at last,die pulak yg masok ward!

mmg biasala kat ward if patient ckp nk kawin ngan kita @ kita ni permaisuri diorg...we still consider diorg sakit and alhamdulillah,xe papepon yg jadi...even we still can built a good rapport and relationship with them...tp kes ni,mmg takotla...fobia ngan org baju kuneng!haha=PP

sebab tu, jgn stigma kat patient psychiatry je...kat luar tu, lg ramai org sakit mental yg xsedar @ xmengaku pon sakit diorg tu!n even worse than that, they even discriminate those group without knowing they had such problems too...so,sentiasala berjaga n menjaga diri xkira kat mane pon, tambah2 tepi jalan n perkenalan dlm internet! oh plez...beware!

itu sahaja...have a nice day!(>_<)

Tuesday, August 4, 2009

luckily i'm adult!=P

assalamuallaikum...

arini,quite busy la...but,alhamdulillah blh handle walaupon tido tsengguk2 kelas petang td!haih~~penat sket!hehe...pagi kelas,then direct g kajang ngan group member for clinic dr bharati...turn sy drive instead of shahriman, d torn among d roses in our group!mmg horrible!haha...

something strike my mind today...bout CHILDREN!

sy trgt zaman2 skola rendah...dr skola sume prempuan sampai ke skola campur!sy tgk macam2 perangai ade!ade yg nakal tlebih, ade yg pasif, ade yg xterurus, ade yg ganas, ade yg pemalu, ade yg sgt lemah dlm pelajaran and bmacam2 lg! waktu tu, bg sy sume normal...utk yg patut rs kesian, mestila kesian! tp yg nakal sgt tu, rs menyampah...APE MOTIF SY CKP PSL NI SUME KN??

semenjak sy masok psychiatry ni, ade tajok CHILDREN PSYCHIATRIC DISORDER...so, sbenanye, mende yg kita sume x amik tau, xamik piki, x amik risau ttg adik2, anak2 sedara, or even anak2 kita nanti is a DISORDER! alhamdulillah, sy bkesempatan bcakap dgn salah seorg pesakit remaja...yg bukan typical kes yg dpat kat ward mcm kes schizophrenia @ bipolar disorder!yg masalah di zman kanak2 affect hidup dia d alam remaja...

bila sesuatu itu adelah penyakit, ia mungkin akan baik dgn sendirinya @ menjadi lebih teruk jika x dirawat...so,sape yg patot dsalahkan dlm kes yg x menerima rawatan??doktor? ibu bapa? cikgu? atau masyarakat??

sini,sy nak kongsi antara sikap2 yg patut kita amik tahu, dan aware.....org perubatan cakap symptoms la...hehe!
  • kurang tumpuan
  • hyperaktif
  • suka bersendirian
  • degil yg melampau
  • mencuri
  • menipu
  • truancy=ponteng skola
  • agressive
  • kejam pada haiwan
  • suka buat kebakaran...-kecik ke besa (sy pon suke main api dulu~haih!hehe)
  • terlalu byk bercakap
  • bercakap dgn anak patung
  • pergaulan yg mencurigakan
kita selalu bg chance bila budak2 ni melampau...yela,dengan buat muka comel n naive,sape xkesian??haha...tp,kalau sampai da berulang, kenapa xnk jumpa doktor?? hope die akan berubah dengan sendirinya?? atau mnjadi lebih terok d zaman remaja??

peranan ibu bapa n guru2 penting sgt2 pda masa kanak2 ni xtau ape yg tbaik utk mereka...sibuk??oh yeke...

so, kebanyakan remaja hari ni, masalah2 social hari ni, adekah salah mereka 100%??


i LOVE kids...sebab sy juga adelah seorang kanak2 DULU~hehe

Monday, July 27, 2009

stigmatization n discrimination...it's NOT fair!

assalamuallaikum...

minggu ni da minggu kedua psychiaty posting...sgt2 best posting ni, no joke!it's nice...d patient, d ward, d lecturer...we r just like a family!alhamdulillah before start this posting, 6 of us pegi program kat HUKM about stigmatization in some disease dan mmg ajar km yg pesakit mental, wad psychiatry should not be discriminate...the're just human, like us...cuma there're some kind like istimewa than us...so, why should we discriminate??

org luar sllu pk,sape yg refer to psychiatry ward ni, org gila yg typical kat tepi2 jalan tu...yg jerit2, bukak baju, cederakan org...mcm abah sy yg sgt2 risau sy nk masok posting ni...

abah: lala,nnt nk tnya2 soalan ke,jangan sorang2, nnt ntah2 die cekik lala ke...jaga2!
me: baik...
abah: situ ade org jaga x??
me: ade...security situ ketat...jgn risau..hehe

we just look on surface ttg masalah org gila ni...'diorang ni gila,scary!" tp ape masalah yg org tu hadapi yg buatkan die ade masalah mental??if org normal pon sometimes can turn to be abnormal kalau diuji mcm tu...bila sy clerking, rs sedih sgt..mostly the're just like us...NORMAL! cuma tulah...masalah yg menimbun tu, di alihkan ke something else yg causing them having mental illness...

pernah dengar x, org gila dijanjikan syurga...sy pernah dengar n byk kali dengar...wallahualam, tp, sy x pelik...sbb org gila sbenarnye lebih tulus dr manusia normal...u should come n tgk sndiri keadaan dlm ward...yg mana sejak sy masok posting ni, sy byk berfikir bout LIFE...bout d real life out there...kita masih dlm kepompong hidup slesa, tp x pernah tfikir betapa ramai yg hidup dlm tekanan hidup yg kuat...sgt2 kuat!dan utk yg dapat manage their problem, the're actually a great winner!tp utk yg tergelincir, ptt ke mereka disalahkan??

do remember, dlm gelap, dlm terang, Allah sentiasa ada...kita sbg manusia yg dikurniakan akal, yg normal, dont ever discriminate others...mungkin, itu dugaan n ujian yg Allah nk beri kat diorang...yg buatkan kita amik teladan n fikirkan sesuatu...whenever we feel sad, depress, alone, do remember.. Allah wont ever leaves u...cinta yg paling sempurna!(^^,) I LOVE ALLAH...

nice is it??patient sy kasi keje skola...soh warna pe die lukis...hehe...

Friday, July 17, 2009

something GOOD can turns to be something BAD sometimes...

assalamuallaikum...

today, i'll start my day with perfect smile! pagi2 buta miza da sms

"JPA da masok!"

yeaaa!!!

coz kami sume gile2 pokai nak start sem ni...ntahla duit kat mane!hehe...=PP ok, i'll plan n arrange on what should i do after the short rehabilitation class today!shopping, pegi balik serdang, went to see khaulah and g mines nak tempah spec...!ok,perfect!^^

but on d middle of the day, i'm so down! down due to my own stupidity...pegi parking merata2 and kene saman rm100!aaa~~~ni saman pertama saya and it cause a lot of regrets...nyesal sgt2!!!nk jimat 7 ringgit, kene saman 100 ringgit!haha...takot pon ade coz kene baya within 2 weeks...so, i call one of my fren yg mmg dah lame bawak kete kat sini...

"shariman, aku kene saman ngan DBKL ni...100!!cmne??"
"oh...xpe2,xyah baya...aku byk kali kene saman,xbaya pon...jgn risaula"
"yeke???aku takot gile nih!"
"xpe...lainla kalau ko nk baya...haha!wat suspen je,igt accident!"
"oih~~cukupla down kene saman...accident xlarat aku nk down dah!haha"

a bit relieve...but, betul ke xyah baya???--> ape pulak pendapat anda??plez2~~(^^,)

the night turns to be wonderful...ira blanje makan steamboat!hehehehe...thanks ira!(^^,) and abah janji nk tolong saman tu...hehhehe!=PP
dan hati kembali berbunga riang~~hehehhe...(",)Y


but whatever it is, I still believe, everything that happens must have its own reason...i do get a lesson...don't play2 with rules!hehe...rasa skali teros xnk lagi...hehe!=PP

Saturday, July 11, 2009

hari LIPAS hospital serdang!=P


Adess!haha…semalam memang tragedy betol…masok posting orthopaedic ni dah dengar2 sorang prof yang garang ni…tba2 semalam kene plak kelas ngan die!haha


“hello2 cockroaches!”

“u all are paralysed chicken!”

“don’t be a lamp side road!”

“Useless”


What I can say, he’s cute old man!real cute…^^ even SEMUA kene itu ini,we still think u’r so funny and cute prof! Even semua takot GILE ngan die, tapi cam enjoy sangat kelas ngan die, xsempat nk simpan dlm hati dah gelak2 balik!adess….me myself don’t take it seriously, ala, biasala tu,nk blaja…=) kene ramai2 plak tuh!haha…sometimes we did silly mistakes especially when we’re so scare!like this intelligent guy who turns so stress…


‘how many fibula in your body’

“four”


=PP


Even sy n ira sendiri pon jadi lipas arini!gara2 curi2 join ward round die…


“hey u two cockroaches!”


Lari!!!hahahaha….


Whatever it is I enjoy this posting so much…(^_^) it’s so ‘rock’!xde skema2 like before…doctor n specialist pon gile rock!


Um…xsabanye nk tunggu next week~~hehe^^


=PP

Tuesday, July 7, 2009

it's own reason...^^

assalamuallaikum...

hari ni hari kedua dalam sem baru...i'm thinking to post d new enty yesterday,tp gile busy, so alhamdulillah hari ni ade lapang sikit...(^^,)

kami semua dah pindah hostel damai...roomate??ira...hak3!okla,posting same,sebilik pulak...however bilik mmg mcm kecik,banding dgn kolej dulu...xde tingkap, tapi gune aircond, siang malam jez sama...haha!tapi alhamdulillah, saya syukur je...wireless ade,tp lembab gile!bukak blog je laju, nk bukak friendster mmg xlepas!haha...okla tuh,insaf sket lepas ni kn...=PP so,sy dah xaktif dah friendster2 sume nih...insyaALLAH...^^

hari 1st masok asrama, byk barang nk beli...so, i drive bawak ipah,ira n miza konon2 nk g mydin (tgh pokai,belilah kat mydin,MURAH2!haha) faham2 jela tgh2 k.l mane ade parking...so,pegila lorong2 blkg nk park kete...xsangka, tempat sy park tu, lorong haji taib...lorong sang2 wanita xtulen~dah park dah!so,jalan jela sambil tgk panorama berbeza...cantik!diorg mmg cantik...sy bukan jenis yg mendiskriminasikan org, diorang pon manusia mcm kita tapi,saya terfikir, kn lebih cantik jika golongan2 ni kembali pada fitrah asal diorang...alhamdulillah la,xde kene kacau...yela,sy xrsa diorg minat perempuan!hee... and sy terfikir, lorong ni kn popular, nape xde tindakan di ambil??penuh sgt2 bilik2 hotel kecik for them which mungkin tempat maksiat...haih~

group A start with orthopaedic posting for the 1st 2 week sebelom masok psychiatric posting...ooo...baru tau!hari 1st mmg terrible as kami macam terkapai2 kat HKL, rupa2nya posting kat serdang...hehe!okla, doktor2 orthopaedic mmg baik2, then ni just intro je, 5th year nnt siap la!haha...cumanya,kene start baca anatomy balik tu yg gile malas...adeyh...huhu

semalam ade senior day...hari di mana junior2 1st year yg baru masok kene 'gertak' ngan senior espc 5th year dan lepas tu sesi perjumpaan buddy2...kenela buli sket2!mmg tradisi dah mende ni...okla,batch ni xkene terok pon...banding ngan zaman sy dulu, gile terok km kene!still igt lg, lepas habis je hari senior day tu, saya terfikir, mcm ni ke attitude budak medic?? but bila dah masok ke alam senior, baru la saya tahu,kenapa ade benda2 ni...yela,org slalu ckp budak perubatan ni berlagak, konon2 cm pandai la kn...(i myself used to think that way before!hehe) so, that day teach us how to stand on the real ground properly!menyedarkan sape kita sbenarnya...really...medic is not everything!it's not even a special course for a special person pon...who go for it, they'll get it...

i miss HOME so much...mak,abah,shida n nani...nak balik!!!=(

Thursday, July 2, 2009

can i have more time to feel free???^^

cinta 3 segi antara shida,pakcik dan makcik di playground...kah3!!!!=P (tiada kaitan antara yang hidup dan yang meninggal dunia...hehe)

Assalamuallaikum…

I plan with my sis to watch transformers this afternoon…gile lah!all full…sampai tiket malam pon full jugak!penangan transformers…haha!saya dah tengok dah actually aritu masa balik prokhim…from 10,I can give 9 star!bestttt sgt2…berbaloi la…(^^,)

We went to playground petang td…I don’t know how to describe my feelings that time…I feel free! I feel so calm and happy to see all those kids running and playing!sangat2lah sronok…I love kids!! A lot…saya cuba naik buaian…last2, diri sendiri yang sakit kaki sbb menahan kaki yang memang dah jauh mencecah pasir…come on lala!it’s not for u anymore…haha! I miss my childhood time…so much! Where me and shida used to play together like twins! And now we are big girls! Big girls don’t cry rite??hehe

budak baju oren tu kiut gile!rasa nk cubit2 pipi!hehe

Ahad ni saya dah balik k.l semula to start my new semester…this time kat asrama damai near HKL area…ohoho!malasnye!!! I hope I can spend more time with families and friends…tp, to have something good for future, sometimes we need to sacrifice… 4th year is quite tough for all medical students as many major posting need to be finish! Posting je xesah lagi…bedal je,masalahnye, end posting exam tu dengar2 mcm scary je?? Aduhh…I may start with psychiatric posting…waaahh!!!haha…luckily, we’re still in the same group… i’m glad I see them again!hee…however, I hope miza,ipah, ira and me can still stay together…cry together, laugh together, buat keje gile same2!but that dream seems to be far from me now…we are all now separated in different hospital, different hostels and place!xpe2…chaiyok2 k frens!!!kite boleh!hee…


Came back from johor brings new experience to me! PROKHIM gone well…Alhamdulillah…I stayed in kampong parit warijo…mmg kawasan tu semua jawa habes!haha…I can’t really understand their language…why I call language??because it’s totally different form bahasa melayu!hee…I learn some new words…

Wes mangan= mari makan
Bontrot= bawa bekal

Kesumon= terima kasih


Actually banyak lg!tapi xigt…haha!=P
Orang2 kampung baik2 belaka…even kampong, tapi kampong ni macam ‘open minded’ and maju…most of the house ade internet o.k??haha…nice2!=) tapi kn,saya puji la org2 jawa ni…hati kental, rajin kerja and kuat semangat! Mostly semua buat kerja kampong je, tp, if tgk kehidupan diorang, mmg salute…kereta mewah, rumah besar…tua2 pon kuat lg!(^^,) kalau kite, buat keje berat sket pon dah mengeluh…eh,bukan kite…saya!hehe=PP

keluarga angkat...=)

Antara yang menarik, I eat kulit lembu kering masak ngan kacang lotto…what??haha…saya pon xsangka tu kulit lembu as the taste exactly like perut lembu and it appears like sotong yang letak dalam sotong kang kung tuh! And kacang lotto, saya sendiri xtahu tp macam kacang soya je saya tgk! Tapi kulit lembu tu mmgla…xsangka!haha…patotla bersidai kulit lembu kat bangsal pakcik tu…^^

kulit2 lembu kering...hehe

Aaa…b0san2!!kene kemas barang…xnak balek k.l….plez~~~nak cuti lg!!!!haha…=PP
"can I have more time to feel free???"