Thursday, August 27, 2009

BUDI BAHASA dan kuman!

assalamuallaikum...

hepi,sebab esok nak balik...!!!walaupon exam is just around d corner...tp rindu vs exam, cam rindu menang lagi je!hehe...alhamdulillah,tiket still ada...utk org yg suke buat keputusan last minute cam sy, sgt2la bsyukur bila dipermudahkan cmni...=)

sepanjang perjalanan sorang2 nk ke pudu yang agak penuh dugaan hari ni, sy terfikir lagi...betul ke bulan Ramadhan n puasa ni memelihara kita dr sifat marah dan xsabar??dipendekkan crita...sy rupa2nya tersilap naik bas...walaupun sbenanye bas tu tulis nk ke titiwangsa

pakcik bas: nk pegi mana?
sy: titiwangsa
pakcik bas: 2 rggt
tengah2 nk kluarkan duit,die tekan minyak mengejut!nak terjatuh dah sy ni...saba lala~~aaa!malu!
pakcik bas: nk pegi mana?
sy: titiwangsa
pakcik bas: bas ni pegi gombak la!turun2!
die brenti tiba2 betul2 simpang da nak masuk bulatan pahang yg mana antara bulatan paling jam n sibuk kat K.L...xkan nk turun??kereta lalu lalang!pakcik ni....haih~
sy: xpela pakcik

sy ambil tempat duduk n jd blurr sgt masa tu...sume pandang as pakcik tu marah2...sy jd pelik~aku buta huruf ke baca destinasi bas ni?@ aku punya suara ni slow sgt ke smp die xdenga aku nk pegi titiwangsa??sedih~~~xpela...mungkin die hypoglycemia...xlarat...dan akhirnya sy sesat sendirian ka gombak...=''(( tp alhamdulillah dapat balik...

dah sampai pudu.....panjang sy bratur!bile sampai turn sy,komputer tiket rosak...hadoi...jam dah 1.40...kelas pkul 2...xpela,sempat kot!sy still tersenyum2 kat akak tu smbil mnunggu...pelikla akak ni,apsal masam je??aku yg berdiri,die yg emo??xpela,bia jela...sy tunggu,sampai 1.59!kelasss!!!!!!!!!!!!!!!xpela....saba2,kot2 lecturer dtg lambat...

sy: akak,komputer rosak ke? (sambil senyum)
akak: * xjawab (muka makin masam n tiba2 jeling...then pandang budak llki blkang aku, ye adik??nk pegi mana??--->denga senyuman menawan)
sy: (aik??kenapa ni??????????)

sy terfikir lg...mungkin senyuman sy xcukup memikat hati akak td...@ mungkin die rabun n salah interprete ayat sy...tp,sbenarnya,sy sedih sgt...berdiri 30 minit hanya utk tunggu print tiket dengan muka akak yg masam dan akhirnya kelas 1st dlm psychiatry,sy terpaksa ponteng!

kan ke bagus kalau di bulan Ramadhan ni,kita at least bagi sedekah senyuman dan bercakap baik dgn sesama manusia??


pepon,hari ni,sy jumpa kes yg menarik gile! a girl who craving for BLOOD!whoaa....cm cerita vampire kat TV plak kn...haha!tp ni real life ok...whoaa...(^^,)

and a case of bipolar with obsessive compulsive disorder! uncle ni asyik nak basuh tgn je...takot gile dgn kuman! "'kumang' bole mikin mati wooo" haha...nice2!

video

dah nak exam ni byk pulak kes2 menarik kn...cuak la pulok...hehe

doakan sy!

slamat berpuasa!^^
salam merdeka!!^_^ ---->no more bunga api this year ok!hehe

Friday, August 21, 2009

a step!again...hehe...

assalamuallaikum...

hari pertama puasa...pejam celik,pejam celik, dah puasa balik!cepat betol masa berlalu,umur makin tua, tp iman makin???harap2nya bertambah la kan...^^

setiap bulan mesti ckp ngan diri,taun ni aku nk berubah!tapi saya sendiri pon xpasti tahap perubahan tu...so,bile tiba ramadhan lg, rs malu dgn diri sendiri sebenarnya...perumpamaannya cm amik exam,asyik kene extend2,tp ntah bile blh lulus dgn cemerlang...so,walaupon malu,marila same2 menuju ke arah yg lebih baik...insyaALLAH...^^

sume syaitan diikat, dututup semua pintu neraka tanpa dibuka satu pon dan dibuka pintu syurga seluasnya tanpa ditutup pon...

puasa tahun ni, sy sambut d asrama baru...asrama damai!teringin sgt2 nk balik...sahur same2,g bazar same,bbuka same2 n terawih kat MASJID! tp tula...lala,jgn manja sgt!hehe...1 kekurangan yg amat disini, xde kemudahan masjid utk bjemaah @ even a appropriate space for bejemaah...sedih! tp, xpela...tringat kata2 kwn sy taun lepas, perempuan sebenarnya lebih baik solat d rumah je utk elakkan fitnah...^^ so,memikirkan faktor keselamatan n jarak, alhamdulillah, km bjemaah d bilik je!xde alasan utk x berterawih ok???^^ so,sape dak girl yg nk join terawih n tilawah, MARI2...amat2 dialu2kan!^^

bulan Ramadhan ni bulan mulia...slain memperbanyakkan ibadat, hormat la same bulan ni kn...sy harap sgt pemandangan kat sekitar k.l ni makin baik...i mean dr segi pakaian nya,dan pergaulannya...walaupon mata sy ni da adapt da ngan pemandangan2 ni, tp still i hope for a better change!(^^,) mybe we should move a step for a better change??


smoga RAMADHAN kali ni membawa suatu titik perubahan dlm hidup sy, anda n kita semua...ameenn~^^~

Thursday, August 6, 2009

patient saya dah mula MAKAN!oh,it's NICE...(^^,)

assalamuallaikum

hari ni,sy super2 hepii!!! v(^_^)v sebabnye........patient case write up saya dah mula makan!!!sy agak down bberapa hari ni bila pergi ward n tgk keadaan die semakin terok...he's such a nice man!muka tulus,baik n sgt kesian...sebab masoknye,kes depression yg melampau...rasa bersalah yg teramat dgn kematian ayah die, coz die xle selamatkan his late father...kesian sy denga crita die...waktu clerking die, ok je...but after few days, he became worse...so much worse than before..non stop amik air smayang n solat x kire tempat,xmakan,xbcakap dgn org n asek melutut mintak maaf,sembah kaki mana2 patient!sedih betol!huhu...even he can't recognize me anymore...but today,alhamdulillah....he's so much better!da makan...km sempat sembang sket n he respond well...alhamdulillah...just,where're his family support???

even sy super2 hepii...hari ni sy n kwn sy super2 takot!!!for the 1st time, a visitor, became psycho towards my fren! he thought she was his WIFE!hadooiii....km pegi mana2 pon die ikot...as he's not a petient, x diawasi pergerakannya, so agak takotla!sampaila km lari ke klinik n masok selamatkan diri dlm bilik doktor...suddenly, dengar bunyi2 barang pecah kat luar klinik! rupa2nya die mengamok nk jumpa my fren...baling handset die etc...takooott!!km tketar2 kat dalam....at last,die pulak yg masok ward!

mmg biasala kat ward if patient ckp nk kawin ngan kita @ kita ni permaisuri diorg...we still consider diorg sakit and alhamdulillah,xe papepon yg jadi...even we still can built a good rapport and relationship with them...tp kes ni,mmg takotla...fobia ngan org baju kuneng!haha=PP

sebab tu, jgn stigma kat patient psychiatry je...kat luar tu, lg ramai org sakit mental yg xsedar @ xmengaku pon sakit diorg tu!n even worse than that, they even discriminate those group without knowing they had such problems too...so,sentiasala berjaga n menjaga diri xkira kat mane pon, tambah2 tepi jalan n perkenalan dlm internet! oh plez...beware!

itu sahaja...have a nice day!(>_<)

Tuesday, August 4, 2009

luckily i'm adult!=P

assalamuallaikum...

arini,quite busy la...but,alhamdulillah blh handle walaupon tido tsengguk2 kelas petang td!haih~~penat sket!hehe...pagi kelas,then direct g kajang ngan group member for clinic dr bharati...turn sy drive instead of shahriman, d torn among d roses in our group!mmg horrible!haha...

something strike my mind today...bout CHILDREN!

sy trgt zaman2 skola rendah...dr skola sume prempuan sampai ke skola campur!sy tgk macam2 perangai ade!ade yg nakal tlebih, ade yg pasif, ade yg xterurus, ade yg ganas, ade yg pemalu, ade yg sgt lemah dlm pelajaran and bmacam2 lg! waktu tu, bg sy sume normal...utk yg patut rs kesian, mestila kesian! tp yg nakal sgt tu, rs menyampah...APE MOTIF SY CKP PSL NI SUME KN??

semenjak sy masok psychiatry ni, ade tajok CHILDREN PSYCHIATRIC DISORDER...so, sbenanye, mende yg kita sume x amik tau, xamik piki, x amik risau ttg adik2, anak2 sedara, or even anak2 kita nanti is a DISORDER! alhamdulillah, sy bkesempatan bcakap dgn salah seorg pesakit remaja...yg bukan typical kes yg dpat kat ward mcm kes schizophrenia @ bipolar disorder!yg masalah di zman kanak2 affect hidup dia d alam remaja...

bila sesuatu itu adelah penyakit, ia mungkin akan baik dgn sendirinya @ menjadi lebih teruk jika x dirawat...so,sape yg patot dsalahkan dlm kes yg x menerima rawatan??doktor? ibu bapa? cikgu? atau masyarakat??

sini,sy nak kongsi antara sikap2 yg patut kita amik tahu, dan aware.....org perubatan cakap symptoms la...hehe!
  • kurang tumpuan
  • hyperaktif
  • suka bersendirian
  • degil yg melampau
  • mencuri
  • menipu
  • truancy=ponteng skola
  • agressive
  • kejam pada haiwan
  • suka buat kebakaran...-kecik ke besa (sy pon suke main api dulu~haih!hehe)
  • terlalu byk bercakap
  • bercakap dgn anak patung
  • pergaulan yg mencurigakan
kita selalu bg chance bila budak2 ni melampau...yela,dengan buat muka comel n naive,sape xkesian??haha...tp,kalau sampai da berulang, kenapa xnk jumpa doktor?? hope die akan berubah dengan sendirinya?? atau mnjadi lebih terok d zaman remaja??

peranan ibu bapa n guru2 penting sgt2 pda masa kanak2 ni xtau ape yg tbaik utk mereka...sibuk??oh yeke...

so, kebanyakan remaja hari ni, masalah2 social hari ni, adekah salah mereka 100%??


i LOVE kids...sebab sy juga adelah seorang kanak2 DULU~hehe